Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

H Θερμική Aγκύλωση

ΣτατιστικάΗ θερμική αγκύλωση είναι μία νευρο-μυολογική πάθηση που όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται να ακμάζει και να προσβάλλει όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Η διεθνής ιατρική και παρακρατικοιατρική κοινότητα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη αντιμετώπισή της.
 
Η Πάθηση
 Η θερμική αγκύλωση προκαλείται από την απότομη επαφή των μυών με επιθετικές θερμές μάζες αερίων. Το φαινόμενο της συσσώρευσης θερμικών σωματιδίων σε ογκώσεις θερμικές μάζες παρατηρείται, κατά κύριο λόγο, τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέσα σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή ο κίνδυνος προσβολής αυξάνεται, καθώς είναι ιδιαίτερα εύκολο (συνδυαστικά με τις αυξημένες συνθήκες υγρασίας) να συσσωρευτούν αέρια.  Οι μάζες των αερίων, ουσιαστικά, παγιδεύονται από την περίτεχνη αρχιτεκτονική τεχνοτροπία του αστικού τοπίου στα υψομετρικά επίπεδα ενός πεζοδρομίου και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμα να επιτεθούν στους μύες του απερίσκεπτου πολίτη. Με απλά λόγια, συσσωρευμένες μάζες θερμών αερίων πέφτουν με δύναμη πάνω σε ανθρώπους. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της σχηματικής διαδικασίας είναι η αγκύλωση των μυών του ατόμου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θερμικής αγκύλωσης, εκείνο δηλαδή που την ξεχωρίζει από μία τυπική αγκύλωση, είναι η δημιουργία εσωτερικών υπερανθεκτικών μυϊκών ενώσεων.
Θερμική αγκύλωση στους μύες των χεριών
Θερμική αγκύλωση
στους μύες των χεριών
Φέροντας ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα, θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε όλη την παραπάνω περιγραφή. Ένας άνθρωπος περπατάει στον δρόμο και ξαφνικά τον χτυπούν θερμές μάζες αερίων στους μύες των χεριών. Το αποτέλεσμα θα είναι, προφανώς, να προκληθεί θερμική αγκύλωση. Ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια του. Αν, τώρα, ένας άλλος τύπος που βρίσκεται στο δέκατο όροφο ενός ουρανοξύστη πετάξει στον πρώτο (θερμο-αγκυλωμένο) τύπο ένα χρηματοκιβώτιο από συμπαγές ατσάλι, ο πρώτος δεν θα πάθει τίποτα. Αντιθέτως, οι μύες του λόγω της πάθησης θα έχουν αποκτήσει τόση ανθεκτικότητα, σε βαθμό που το χρηματοκιβώτιο που θα προσγειωθεί στα χέρια του θα φαντάζει σαν πούπουλο. Σημαντικές ενδείξεις για τη διάγνωση δίνουν οι ακτίνες Χ όπου αποκαλύπτουν τις εκάστοτε ανωμαλίες. Η ακτινολογική εικόνα της θερμικής αγκύλωσης είναι η εξής:

Αγκύλωση τύπου Duplex
Αγκύλωση τύπου Duplex (επάνω),
Απεστραμμένη Θερμική Αγκύλωση(κάτω)




 
     
  • Μυική αρθρίτιδα των ιερολαγωνίων αρθρώσεων
  • Μυοποίηση του κυστικού ινώδους δακτυλίου
  • Μυόφυτα τα οποία ονομάζονται και συνδεσμόφυτα γιατί παρουσιάζουν κυκλική πορεία μεταξύ των ενώσεων
  • Οστεοποίηση του προσθίου και οπισθίου επιμήκους συνδέσμου
  • Αποδέσμευση του εσωτερικού αμβλοειδούς αρθροθύλακα
  • Σπογγοειδής μυκητίαση των χονδριακών (και σε ορισμένες περιπτώσεις και των υπο-χονδριακών) ενζύμων

  •  
Στο τελικό στάδιο της νόσου οι προσβεβλημένοι μύες μαζί με τα κόκαλα παίρνουν  την μορφή καλάμου μπαμπού.
 

Τα είδη της πάθησης
Απλή (ορθή) θερμική αγκύλωση. Είναι το είδος της πάθησης που χαρακτηρίζεται από την ρευματοειδή κυτταρική σκλήρυνση αναφορικά με τα λαιμικά Β και Γ κυτταρικά συστήματα.
Στατική Θερμική ΑγκύλωσηΑνεστραμμένη θερμική αγκύλωση. Είναι το είδος της πάθησης που χαρακτηρίζεται ως οξύ και τα ημιαρμικά υ1 και υ2 κυτταρικά συστήματα μέσω της πετροειδούς σκλήρυνσης.
Απεστραμμένη θερμική αγκύλωση. Είναι το είδος της πάθησης που προκαλεί άμεση προσωρινή αναπηρία στο κάτω μέρος του σώματος, αλλά και σε συγκεκριμένες μακροειδείς απολήξεις του ανδρικού οργανικού συστήματος (στην περίπτωση αυτή με αμφιλεγόμενες αντιδράσεις). Η μυϊκή σκλήρυνση αυτού του τύπου χαρακτηρίζεται ως μποντζοβηνιωειδής.  
Εκτός από αυτά τα τρία είδη, παρατηρείται και η περίπτωση της εγκεφαλικής θερμικής αγκύλωσης. Το είδος αυτό περιγράφεται αναλυτικότερα παρακάτω, καθώς παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες.
 
Ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή
Το εν λόγω ζεύγοςΌλους μας έχει συγκινήσει μια γνωστή πλέον ιστορία αγάπης που συνδέεται άμεσα με την θερμική αγκύλωση. Ένας νεαρός περπατούσε στον δρόμο και ξεφνικά έπαθε θερμική αγκύλωση στα χέρια. Δεν κατάλαβε τι ακριβώς συνέβη και στάθηκε διερωτώμενος γιατί δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια του. Την ίδια στιγμή στο διαμέρισμα της πολυκατοικίας, κάτω από το οποίο στεκόταν, είχε στηθεί ένας τρικούβερτος καβγάς μεταξύ μάνας και κόρης. Η μητέρα τρομερά νευριασμένη από την αυθάδεια της κόρης της, της έδωσε ένα γερό χαστούκι. Το αποτέλεσμα ήταν να εκσφενδονισθεί η κόρη έξω από το πράθυρο και να προσγειωθεί στα χέρια του θερμο-αγκυλωμένου. Εκείνος αμέσως την ζήτησε σε γάμο και συμφώνησαν να κάνουν 25 παιδιά. Η ιστορία αυτή μοιάζει τόσο ιδανική που θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για παράλληλη πραγματικότητα. Μήπως εσύ είσαι ο επόμενος;
Θεραπεία
Νυφική Θερμική Αγκύλωση
Νυμφική Θερμική Αγκύλωση
Ως βασική, αλλά μη επιβεβαιωμένη θεραπεία προτείνεται η πλύση της προσβληθείσας περιοχής με μουρουνέλαιο. Σε δεύτερο στάδιο, για την ολική επαναφορά του νευρο-μυολογικού συστήματος συνίσταται το πέταγμα χαρταετού σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο. Μια άλλη θεραπευτική λύση φαίνεται να είναι η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων ωμών αυγών (με τα τσόφλια) ή (αν τύχει) το καλωσόρισμα μιας αγάπης σταλμένης από τον ουρανό (ή κάποιο διαμέρισμα). Τελευταία, αναφέρονται τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσει ένα πριτσάκι μασχάλης στην μασχάλη του πάσχοντα.
Ιστορική Αναδρομή
Επιστήμονες του σήμεραΗ πρώτη αναλυτική παρουσίαση της θερμικής αγκύλωσης εμφανίζεται στο θεωρητικό ιατρικό σύγγραμμα του Benedictus Crepuscolus (Βενέδικτος Κρεπούσκολος) Instituzioni Macroscelus Enchiriadis (Ρώμη, 1473) [Μακροσκελές Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης], όπου μαρτυρείται το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό. Πρόκειται για την Thermarius Ankylossus ή Thermicus Ankylossus, η οποία προσέβαλε τον Βασιλιά Ουμβέρτο του Αγίου Αμάνδου. Την περίοδο αυτή, εκτός των βασικών ειδών της πάθησης που αναφέρονται παραπάνω, παρατηρούμε και το είδος της αγκύλωσης cucurri, η οποία προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα το παραλήρημα και την ανομοιογενή τριχοφυΐα. Έκτοτε η καταγραφή της πάθησης και όλων των στοιχείων που σχετίζονταν με αυτήν άρχισε να συστηματοποιείται για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να ερμηνεύουμε όλες τις πτυχές της.

Η περίπτωση της Εγκεφαλικής Θερμικής Αγκύλωσης (ΕΘερΑ)
Η απόγνωση του ατόμου με ΕΘερΑ
Η απόγνωση του ατόμου με ΕΘερΑ.
Η λογική της ασθένειας αυτού του είδους θυμίζει το είδος της απλής (ή ορθής). Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο ότι η πάθηση προσβάλει τον εγκεφαλικό μυ. Στην περίπτωση αυτή, κατ’ αντιστοιχίαν των λοιπών τύπων αγκύλωσης, το προσβεβλημένο άτομο παρουσιάζει εμμονή σε μια ιδέα, και για την ακρίβεια, στην ιδέα εκείνη που είχε στο μυαλό του την στιγμή εκείνη που προσβλήθηκε. Με την διατύπωση αυτή προκύπτει άμεσα μία εύλογη απορία. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που η ιδέα αυτή περιέχει μέσα της μία πράξη. Η απάντηση είναι απλή. Το άτομο αναγκάζεται να προβεί στην υλοποίηση της ιδέας του (εφ’ όσον, φυσικά, αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε πράξη).
Ακολουθεί ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα για την εικονοποίηση των παραπάνω. Ένας άνθρωπος περπατάει στον δρόμο. Τον χτυπάει ξαφνικά στο κεφάλι ένα θερμό ρεύμα και παθαίνει θερμική αγκύλωση. Νιώθει οργή και πιστεύει πως θα ηρεμήσει μόνο όταν υλοποιήσει την ιδέα που έχει στο μυαλό του. Η ιδέα που είχε στο μυαλό του ήταν η εξής: “Πρέπει να περάσει νομοσχέδιο που να επιτρέπει στους πολίτες, αν αυτοί το επιθυμούν, να κόβουν τα καπάκια των φρεατίων στην μέση”. Η θερμική αγκύλωση μετατρέπει αυτήν την σκέψη σε πράξη, με αποτέλεσμα το άτομο να αναγκάζεται να κόβει με σιδηροπρίονο όποιο καπάκι φρεατίου βρίσκει στον δρόμο του.

Τηγανιτά παλιάς γαλλικής συνταγής
Ας ελπίσουμε πως η ενημέρωση των αστικών πληθυσμών θα συμβάλλει τόσο στην απουσία της έκπληξης των προσβαλλόμενων όσο και στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Στατιστικά
 

2 σχόλια: