Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Eπίκαιρα

Ο περίφημος Χριστιανός ράππερ, Ιωάννης Τραπεζού, κατάπιε κατά λάθος δύο τόνους παστό λαρδί. Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον σώσουν και να τον “βγάλουν”…  από  την δύσκολη κατάσταση μέσω συνεχών λιποαναρροφήσεων. Συγκλονισμένοι είναι οι φίλοι και οι συγγενείς του, με τον συνάδελφο του, Μπαλάση, να δηλώνει πως δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για προγραμματισμένο “ξεκαθάρισμα”. Η μόνη εικασία που μπορούμε να κάνουμε είναι  πως ο Τραπεζού είχε εμπλακεί σε κυκλώματα λαθρεμπορίου παγωτών.  Άλλη μία μεγάλη αποκλειστικότητα που μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον παπα-ράππερ.



Ο Ιωάννης ο Τραπεζού (ο κύριος με την γενειάδα) δειπνώντας με συναδέλφους του.
Ο Ιωάννης ο Τραπεζού (ο κύριος με την γενειάδα)
 δειπνώντας με συναδέλφους του.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Oμοιότητες (#10)

Stana Katic - Katie Melua

'ξήγηση: Οι παραπάνω επιλεγμένες φωτογραφίες δεν καταδεικνύουν την ομοιότητα με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση, όποιος γνωρίζει και τις δύο κυρίες από το έργο τους θα εκτιμήσει οπωσδήποτε την ομοιότητα αυτή. Ας σημειωθεί ότι ο παρών συσχετισμός εγκρίθηκε (και, ουσιαστικά, προτάθηκε) από έναν εκ των αυστηροτέρων μετόχων της Filmalex.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Περὶ Παιδαγωγικῆς και Διδασκαλίας

 
Οι διάφορες μεθοδολογικές προσεγγίσεις αναφορικά με τα εκπαιδευτικά ζητήματα φαίνεται πως αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς τομείς του ενδιαφέροντος ολόκληρης της κοινωνίας. Ακόμη και εκείνοι, οι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει όλους τους βασικούς –τουλάχιστον συμβατικά– κύκλους της εκπαίδευσής τους και που ούτε καν σχετίζονται με συγγενικούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους που εμπλέκονται με τον όποιον τρόπο στο όποιο εκπαιδευτικό σύστημα, φαίνεται πως ασχολούνται και εκφράζουν – δυναμικά, πολλές φορές – τις απόψεις τους για ζητήματα παιδείας. Πέραν του βασικού στοιχείου της παιδείας, το οποίο αφορά το περιεχόμενο της –δηλαδή, τις γνώσεις ενταγμένες στους διάφορους επιστημολογικούς κλάδους– , οφείλουμε να επικεντρώσουμε εξ’ ίσου το ενδιαφέρον μας  στην μεθοδολογία και την οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού. Ο τομέας αυτός συναντάται, κατά κύριο λόγο, συνυφασμένος με ορολογίες περί ζητημάτων παιδαγωγικής.
Ο Βάσος Νιστἠρης
Ο καθηγητἠς Βάσος Νιστἠρης
Στην παρούσα συνοπτική μέθοδο, θα επιχειρήσουμε να παραθέσουμε ορισμένες υποδείξεις σχετικά με την διάρθρωση και την διεξαγωγή ενός μαθήματος, ανεξάρτητα από το γνωστικό αντικείμενο. Οι οδηγίες που θα ακολουθήσουν συμπεριλαμβάνονται στο σύγγραμμα του Βάσου Νιστήρη, «Ὁδηγίαι πρὸς Διδασκάλους», που εκδόθηκε το 1874. Η έκδοση του παρόντος συγγραφικού έργου οδήγησε στην εξορία τον συγγραφέα του, καθώς και στην απόλυση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί φαίνεται πως ήταν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που ακολούθησαν τις οδηγίες του –κατά γράμμα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Εμείς τις παραθέτουμε ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς αποφυγήν. Φυσικά, οφείλουμε να εξετάσουμε και το όλο κοινωνικό-πολιτικό υπόβαθρο εκείνων των, ουσιαστικά, ταραγμένων εποχών.
Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές προτάσεις  που περιέχονται στα πιο αξιόλογα κεφάλαια του τρίτομου συγγράμματος.  Αξίζει να αναφέρουμε πως από το κλείσιμο του έργου, επιβεβαιώνεται πως και ο ίδιος ο καθηγητής είχε επίγνωση για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε. Παρά τούτο, σε προγενέστερα έργα του ο κ. Νιστήρης, κάνει εκτενείς αναλυτικές προσεγγίσεις σχετικά με το πόσο μπροστά από την εποχή του μπορεί να είναι ο κάθε ποιητής. Περιττό να αναφερθεί πως ο ίδιος (εσφαλμένα) πίστεψε πως ο διωγμός του οφείλετο σ’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.
 
«Ὁδηγίαι πρὸς Διδασκάλους» τοῦ Βάσου Νιστήρη
 
- Φᾶτε μίαν ὁλάκερη φραντζόλαν ψωμὶ μπροστὰ σ’ ὁλους τοὺς μαθητὰς σᾶς, ὡς ἔνδειξη κυριαρχίας.
- Διατάξτε τοὺς μαθητὰς σᾶς καὶ ἀπαιτήστε νὰ χορέψουν –ἕνας-ἕνας– τσιφτετέλι μπροστὰ στοὺς ὑπολοίπους στὴν μέση τῆς τάξεως.
- Ἔχετε πάντοτε μαζὶ σᾶς ἕνα σφυρὶ καὶ ἕνα μαστίγιο.
- Βάλτε τοὺς μαθητὰς σᾶς να κουρευθοῦν γουλί προκειμένου νὰ λάβουν “Ἄριστα”. Ἀφοῦ τὸ κάνουν, βᾶλτε τοὺς μηδέν.
- Φέρτε τοὺς σὲ δύσκολη θέσιν. Ἄν κάνουν το παραμικρὸ λᾶθος, πεῖτε τοὺς “φιστίκια ἤ ἀναφέρατε κάποιο ἐξωτικὸ ζῶον, ὄπως “καγκουρῶ”. Μόλις σᾶς ἐρωτήσουν “Τὶ ἐννοείτε;”, ἀπαντήστε τοὺς μὲ πολλὴ δύναμη στὴν φωνή “Ἐσὺ τὶ ἔννοείς;;”.
- Ἄν φοβάστε ὅτι θὰ σᾶς πάρουν τὸν ἀγέρα, δείξτε τοὺς ποιὸς ἔχει τὸν ἀγέρα. Κολλήστε ἕναν δυνατὸ ἀνεμιστήρα (εἰς τὸ φοῦλ) μπροστὰ στὸ πρόσωπὸ τοὺς.
- Ὑπερυψώστε τὸ ἔδρανο σᾶς. Ἐπὶ πλέον, φορέστε τὰ πιὸ ψηλᾶ τακούνια (ἀνεξαρτήτως τοῦ φύλου σᾶς) ποῦ κυκλοφοροῦν στὴν ἀγορά. Ἐπιδείξτε τὴν ἀνωτερότητὰ σᾶς.
- Φορᾶτε γυαλιὰ ἡλίου, ὅλην τὴν ὥρα!
- Πετᾶτε τὰ προσωπικὰ ἀντικείμενα τῶν μαθητῶν σᾶς ἀπὸ τὸ παράθυρο.
- Δημιουργήστε ἕνα εἰδικὸ σκοτεινὸ μικρὸ δωμάτιο – ἤ ακόμη καὶ ἕναν ἀόρατο χῶρο τιμωρίας – γιὰ τοὺς ἀνυπάκουους. Παίξτε τοὺς φάση μὲ τὸ μυαλὸ τούς!
- Κᾶθε φορᾶ ποῦ κάποιος κάνει κάποιο λᾶθος, ἀναγκάζετε τὸν νὰ πίνῃ ἕνα μπουκάλι οὖζο –ὁλάκερο-ἀδιάλυτο-μὲ τὴν μία.

Κᾶθε ἐπιτυχία νὰ ἔχετε, κι ἕναν καλὸ δικηγόρον - ἐπαγγελματία!

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Eπίκαιρα

Νέο δράμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ραγδαία είναι η αύξηση των κρεμμυδόπουλων στην κεντρική πλατεία της Αθήνας. Τα ακαταμάχητα κρεμμυδάκια φυτρώνουν ακάλεστα και η γλυκιά μυρωδιά των ανθέων τους, αναγκάζει τους περαστικούς να τα ποθούν χωρίς τύψεις. Η κυβέρνηση σκέφτεται – ούτως ή άλλως – να θέσει σε εφαρμογή (και επισήμως πλέον) το σχέδιο νόμου Κλαυθμώνος – 2 (ανεξαρτήτως τομέα απασχόλησης).
Ας ελπίσουμε πως θα ληφθούν άμεσα άλλου τύπου μέτρα αντιμετώπισης τέτοιου τύπου προβλημάτων, καθώς ο διάσημος και γοητευτικός ηθοποιός Ντούγκλας Φέαρμπανκς (που πρώτος “είχε Ντούγκλας το μουστάκι” – πολύ πριν τον κύριο Καπετανάκη) έχει ξεσηκώσει το οργισμένο πλήθος του λαού σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Ντούγκλας Φέαρμπανκς ξεσηκώνοντας τα πλήθη.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Eπίκαιρα

Σε προκήρυξη 1.000 θέσεων εργασίας για νέους ναυαγοσώστες προχώρησαν οι κυβερνητικές αρχές του Ακαπούλκο με σκοπό την εξάλειψη της ανεργίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πολλά συγχαρητήρια να δώσουμε στις τοπικές αρχές και  να ευχηθούμε καλές δουλειές στους νεοπροσληφθέντες.  
Κι ας μην ξεχνάμε τι λέει και το ακαταμάχητο χητ της εποχής: «Κι αν “Ακαπούλκο” δεν προφέρεις, “Παράδεισος” μπορείς να λες».
 
Ακαπούλκο
 

Oμοιότητες (#9)

Bradley Cooper - Faundo Arana

Αρσενική Κατάληξη

Πρόκειται για σφάλμα και έντονη επιθυμία.
Η παράταξη ή η διάζευξη δεν κρίνεται σημαντική (απλά καθορίζει τον αριθμό).
Το ίδιο ισχύει και για την όποια νοηματική συνάρτηση.
Ποιος μπορεί – πραγματικά – να ορίσει το πόσο επιτηδευμένο
μπορεί να είναι το προϊόν της;
Μάλλον (εξ' αρχής) δεν προτιμώ την όποια μεταλλική ανάγλυφη πλάκα.
Σε ποιον αρέσουν τα στερεότυπα;
 
                                                                                         Ε.Χ.